Vypadá to, že se přece jen dočkáme vytrvalejších dešťů, tedy
i hub, které už nyní v létě mají mít svou sezonu. Kde není katastrofální
sucho, tam houby začaly hojně růst již koncem června, na ostatním území si
budeme muset počkat, než se podhoubí „napije“ po posledních větších deštích. A
jak s houbami naložit, až si je přineseme domů? Zde je několik tipů, co s nimi
udělat:
Houby vyžadují tepelnou úpravu. Takže ať se je chystáte
konzumovat hned nebo později, vždy je nechte přejít varem. Výjimkou je sušení,
kdy se houby suší v syrovém stavu, vaří se až těsně před vlastní
spotřebou. A další výjimkou může být nakládání hub do kyselého nálevu.
Houby je velmi snadné podusit na cibulce. To znamená, že
nejprve zpěníme cibulku, nejlépe na sádle. Pak na ni dáme očištěné a na menší
kousky nakrájené houby. Většina hub se varem nerozpadne, takže krájejme hned na
menší kousky. Co nakrájíme, to bude ve výsledku v našem podušeném
produktu. Houby se sice mírně smrsknou, ale nijak výrazně se nerozptýlí.
Dušené houby většinou jen solíme a pepříme, můžeme k nim
přidat mletý kmín. Další dochucení přijde na řadu až při konečném využití hub.
Podušené houby pak můžeme použít na stovky způsobů. Lze je
nanést na chleba jako pomazánku, smíchat s vejci a vyrobit tzv. smaženici.
Můžeme je dát na slaný koláč, do masových jídel, udělat z nich karbanátky,
prostě fantazii se meze nekladou. Houby mají svou specifickou lahodnou chuť,
která se hodí v mnoha úpravách. Ale za jedné podmínky: že máte chuť a
konzistenci hub rádi.
Podušené houby vydrží v lednici cirka tři dny. Jestliže
je chce skladovat déle, dejte je do sáčku nebo do krabičky a zamrazte. Zde
vydrží i více než rok.
Zavařování je dalším oblíbeným způsobem uskladnění hub. Není
nutné je dávat jen do octa, můžeme zavařit právě i podušené houby. Musíme ale
dodržet několik pravidel, která zaručí úspěch. Houby se totiž velmi podobají
masu, stejně rychle a snadno se i kazí. A tak musíme být při zavařování
obezřetní.
Pokud budete zavařovat podušené houby, je nutné je plnit do
sklenic jen do cirka dvou třetin jejich objemu. Pak zalít jednou lžící vody,
aby bylo lépe dosaženo následného podtlaku při chladnutí po zavaření. Zavíčkujete
a dáte zavařit na 95 stupňů po dobu minimálně 40 minut. Je možné i déle.
Zavařené dušené houby vydrží cirka devět měsíců, ale za
předpokladu, že víčko „nepustí“. Během skladování pravidelně kontrolujeme
zavařené sklenice, zda stále dobře drží.
Díky kyselému prostředí se mnohem lépe zavařují houby do
kyselého nebo sladko kyselého nálevu. Prostředí vytvořené octem totiž
nepodporuje růst bakterií, a tak v kyselém prostředí je pravděpodobnější,
že zavařené houby zůstanou déle poživatelné.
Zavařujeme tvrdé i měkké houby, můžeme zavařit samotné nebo
v kombinaci se zeleninou. Dobře se hodí plosobá zelenina, jako je
například paprika, cuketa, okurky. Nebo zelenina kořenová, košťálová.
Vynikající jsou naložené houby například s květákem nebo s hráškem.
Výbornou chuť jim dodá vodnice, kedlubna či tuřín.
Ingredience na nálev jsou následující:
Dále přidáme koření, nejlépe v pytlíčku na koření nebo
v plátěném kapesníku, aby se pak dalo snadno vyndat. Nebo můžeme nálev po
uvaření scedit.
Vše dolijeme do 2,5 litru vodou. A dáme vařit. Nálev by měl
vařit asi 10 – 15 minut, aby v něm vynikla chuť koření. Poté necháme
vychladnout a koření odstraníme. Při nakládání hub postupujeme tak, že do
sklenic dáme očištěné a nakrájené hřiby či houby, zalijeme nálevem tak, aby
náplň sklenice sahala maximálně do 4 cm pod okraj sklenice. To je podmínka
úspěšného zavaření. Houby můžeme jakkoliv prokládat připravenou zeleninou.
Sušení hub je dlouhodobým a ne zrovna voňavým procesem. Ovšem
pokud si pomůžeme sušičkou, kterou postavíme třeba na balkon, usnadníme si
proces i si ušetříme nepříjemné aroma, které se dost těžko vysvětluje například
přišedším návštěvám.
Sušičky mívají předem naprogramované sušicí programy pro
houby, případně volíme nejvyšší stupeň, abychom vysušili i všudypřítomné
červíky, které jsme při krájení ani nemuseli vidět. Navíc nám sušička umožní
zpracovat i mírně červivé hřiby, protože červíky usuší i s houbami. Ti
nebudou v sušených houbách nadále škodit.
Moli přímo zbožňují sušené houby. A tak když se k nim dostanou,
okamžitě vám je zničí a ještě se pak rozletí po celém bytě. Sušené houby je nutné
mít dokonale suché, abyste je mohli skladovat v dobře uzavřené nádobě.
Houby vyžadují tepelnou úpravu jako je vaření, vyjímku tvoří sušení nebo nakládání do kyselého nálevu. Dušené houby můžete skladovat v lednici do tří dnů nebo je dát do sáčku či krabičky a zamrazit, kde vydrží i více než rok.
Zavařit dušené houby můžete do sklenic s dvěma třetinami objemu, přidat lžíci vody a zavařovat na 95 stupňů po dobu minimálně 40 minut. Zavařené dušené houby vydrží cca devět měsíců, za předpokladu, že víčko nepustí.
Sušení hub je dlouhodobý a provoněný proces, který lze usnadnit použitím sušičky. Sušička umožňuje snazší a rychlejší sušení hub bez potřeby náročných manuálních úprav a kontroly sušení.