Umělý nebo i přírodní kámen je sice v kuchyni stále modernější
záležitostí, i tak ale zůstává nerezový dřez dominantně zastoupeným typem dřezů
v domácnostech, samozřejmě i v profesionálních vývařovnách. I plynové
nebo elektrické sporáky se často dělají v nerezovém provedení. Důvodů je
mnoho, zejména téměř nulová zdravotní závadnost nebo vysoká odolnost proti
vnějším vlivům, kdy zejména plameny mohou méně odolný materiál snadno poškodit.
Nerez se však nedá. Ovšem i tak odolný materiál, jakým nerez je, si vyžaduje
správné zacházení.
Jak se správně pustit do očisty nerezového dřezu a jak ho co
nejdéle udržet v co nejlepší kondici tak, aby byl stále ozdobnou
dominantou vaší kuchyně i bezpečným prostředím bez hromadění patogenních
zárodků? Pojďme se na správný postup v čištění nerezových dřezů podívat.
Rozhodně nesahejte po agresivních čističích, louzích nebo
dokonce po kovových drátěnkách. Za to by vám váš dřez rozhodně vděčný nebyl. Na
čištění dřezu je vhodné vybavit se jedlou sodou, octem a neabrazivní houbičkou.
Nejprve dřez posypeme jedlou sodou tak, aby se dostala na co
nejvíce míst. Pak si do střičky dáme ocet, který postupně nastříkáme na všechna
místa, kde je soda. A pokud někde chybí, vzniklou reagující pastu sem přeneseme
houbičkou. Soda a ocet budou reagovat a budou z nerezového povrchu jemně
odstraňovat všechny usazeniny, aniž by jej jakkoliv poškodily.
Proces nechte běžet alespoň deset minut, pak jemně
spláchněte a dotřete již zmíněnou neabrazivní houbičkou. Soda a ocet se
postaraly o veškeré čištění, které sice odstranilo všechen organický materiál a
také vodní kámen, co se na dřezu usadily, na druhou stranu však ani v nejmenším
nepoškodily nerezovou úpravu povrchu vašeho dřezu.
Vše pak pořádně osušte bavlněnou nebo lněnou utěrkou, takže
dřez bude jednak skvěle lesklý, jednak připraven k dalšímu bezpečnému
použití. Aby vydržel s lesklým a nepoškozeným povrchem co nejdéle, zde je
pár tipů, na co nezapomenout:
Pokud chcete dřez ve vaší kuchyni držet co nejdéle s novým
a nepoškozeným povrchem, je nutné, abyste jej odpovídajícím způsobem chránili.
To znamená pořídit si plastovou nebo gumovou podložku na dno dřezu, která zabrání
tomu, aby se dřez poškrábal, když do něj postavíte hrnec nebo cokoliv jiného
těžkého.
Dalším prvkem, který zabrání změnám ve vzhledu dřezu, je
pravidelná údržba odpadního sítka. Čím déle v něm budete nechávat zbytky,
tím snadněji se kyseliny z těchto zbytků budou zahryzávat do povrchové
úpravy nerezu. Odpadní sítko, respektive výpusť z dřezu by brzy měly
matný, flekatý vzhled, o což samozřejmě nikdo z nás nestojí.
Stejně, jako tomu bylo u nerezového nádobí a hrnců, je i v případě
čištění nerezových dřezů postupovat systematicky a hlavně pravidelně. Kdykoliv
řez ušpiníte, je nutné jej omýt. Jednou za čas důkladněji – metodou, kterou
jsme popsali výše. Tím budete povrch dřezu chránit spolehlivě.
A vždy se vyhněte abrazivním drátěnkám, zejména těm kovovým.
V povrchu dřezu by totiž zůstaly rýhy, které vy sami už nikdy zcela
neodstraníte. Stejné je tomu v případě použití drátěnky na povrchu
sporáku.
Stejný postup čištění aplikujte i na nerezové sporáky. Jen
se splachováním budete samozřejmě postupovat malinko jinak, budete sodu, ocet a
uvolněnou špínu stírat houbičkou, která však nemá abrazivní vrstvu. Vynikající
jsou přírodní nebo viskózové houby. A pokud přece jen potřebujete přitlačit,
zkuste to třeba s drátěnkou na teflon.
Všechny zmíněné pomůcky pořídíte v domácích potřebách nebo v drogeriích, a to dokonce i online.
Pro čištění nerezového dřezu je vhodné použít jedlou sodu, ocet a neabrazivní houbičku. Nasahejte na agresivní čističe, louhy nebo kovové drátěnky, protože by mohly poškodit povrch dřezu.
Nejprve posypeme dřez jedlou sodou, poté nastříkáme z stříkačky ocet na všechna místa, kde je soda. Po zhruba deseti minutách působení směsi sodu a octa, jemně spláchneme vodu a dotřeme neabrazivní houbičkou. Nakonec osušte dřez bavlněnou nebo lněnou utěrkou.
Abyste co nejdéle udrželi nerezový dřez v dobrém stavu, je důležité chránit jeho povrch. Můžete použít plastovou nebo gumovou podložku na dno dřezu, aby se zabránilo poškrábání, a pravidelně udržujte odpadní sítka čistá. Navíc je důležité pravidelně a systematicky čistit dřez.