Grilovací sezona je v plném proudu a možná už jste měli
spoustu grilovaného jídla v alobalu. Jde o vynikající postup, protože
alobal udrží všechny vynikající tekutiny v sobě, takže po ogrilování a
rozbalení hotového jídla si můžeme vychutnat nejen samotný grilovaný pokrm, ale
také onu šťávu či omáčku, která se během grilování vytvořila. Tvoří ji směs ze
všech vložených surovin, včetně chuti z přidaných bylinek a dalšího
koření. Ale věděli jste, že místo alobalu můžete použít listové těsto?
Kebab styl grilování, to je právě použití (v českých podmínkách) listového těsta místo alobalu. Těsto má schopnost nasáknout spoustu šťávy, takže se stane přesně tak ochuceným, jak si budete přát. Přebytečná šťáva v něm zůstane, nikam neodteče (pokud jej tedy manipulací nepoškodíte. Jen je nutné po zabalení opatrně propíchat horní vrstvu, aby pára mohla ven. Anebo pokud máte gril bez víka a budete během grilování otáčet, musíte zabalit suroviny opravdu dokonale a nic nepropichovat – zajistit, že ani odchozí pára těsto neotevře. Při pečlivé přípravě je to možné. A co se dá zabalit do listového těsta?
Jestli máte chuť na grilovaný sýr, ale bez masa, můžete
zkusit variantu s bylinkami a zeleninou. Sýr je možné zkombinovat naprosto
s čímkoliv. A čím výraznější je původní chuť sýru, tím méně je nutné
dochucovat celou grilovanou směs. Proto se doporučuje přidávat bylinky spíše k základnímu
typu sýrů, kdežto k sýrům zrajícím a zralým jen zeleninu, bylinek minimum.
Díky slanosti sýra pak ani není nutné přisolovat.
Pro dietní variantu se skvěle hodí mozarella, která je slaná
jen minimálně, a tak nezatíží tělo přebytečnou solí. I tuku je v ní výrazně
méně než v běžných tvrdých sýrech. Listové těsto však dietní není, ale
můžete si připravit dietnější variantu, takzvané přesné těsto.
Smícháte kelímek pomazánkového másla s kelímkem mouky a
máte hotovo. Množství samozřejmě připravíte podle potřeby, pomazánkové máslo se
dá při přípravě částečně nahradit jogurtem a vaječným žloutkem. Výsledná
varianta je výrazně méně tučná než listové těsto, ale také méně jemná a
křupavá.
Výborné jsou do listového těsta zeleninové špízy. Zejména tehdy, když v nich vévodí cibule. Můžete je proložit i slaninou. A samozřejmě i se špejlí zabalíte. Dáte grilovat na menší teplotu a za pár desítek minut bude hotovo. Doporučujeme průběžně otáčet, aby se těsto nepřipékalo, pokud nemáte gril s poklicí. Jestliže můžete gril zavřít, bude grilování rychlejší, proběhne zároveň i z horní strany a nebude nutné špízy otáčet. Koření na zeleninu je čistě na vás, nejlepší jsou nápadité variace bylinek.
Žampiony, hlíva a další houby, které si rádi připravujeme na grilu, se dají dobře přichystat i v listovém těstě. Zkuste kombinaci se zakysanou smetanou a slaninou, vynikající bývá i přidané vejce, rozmíchané právě ve smetaně. Ochuťte zejména solí, pepřem a dál například bazalkou.
Grilování rybích filetů je někdy hra o nervy, protože rybí
maso se rádo rozpadá. A Tak není divu, že si lidé vymysleli, jak se tomu
vyhnout. Samozřejmě, že můžeme použít speciální grilovací rošty na ryby, ale ty
se hodí spíše na ryby celé, jako je pstruh, makrela a podobně.
Rybí filety je lépe zabalit do alobalu nebo do již zmíněného
listového těsta. K nim přidejme rozmarýn, saturejku, zeleninu. A výsledek
bude neodolatelný – dokonce i pro ty, kdo ryby neradi. Vynikající je varianta s přidáním
smetany a brusinek. Je to až k nevíře, ale brusinky dochutí rybí maso
naprosto dokonale.
I bramborový špíz je možné grilovat v listovém těstu.
Stačí nakrájet brambory na tenké plátky, proložit je zeleninou a smetanou a i
se špejlí zabalit do listového těsta. Opět je nutné grilovat spíše při nižší
teplotě, aby se brambory pomalu a dobře prohřály a propekly, v tomto případě
spíše produsily.
A nezapomínejme na možnost použití mletého masa. Zabalíme je
i se zeleninou a sýrem nebo jen s jednou ze zmíněných ingrediencí do
listového těsta a dáme grilovat. Výsledek bude přímo neodolatelný. Skvělá je
kombinace se zelím, se špenátem nebo s plodovou zeleninou.
Kebab styl grilování je metoda, která v českých podmínkách spočívá v použití listového těsta místo alobalu. Těsto má schopnost nasáknout spoustu šťávy, takže se stane přesně tak ochuceným, jak si budete přát. Přebytečná šťáva v něm zůstane, nikam neodteče, pokud jej tedy manipulací nepoškodíte. Jen je nutné po zabalení opatrně propíchat horní vrstvu, aby pára mohla ven.
V listovém těstě můžete zabalit například sýr, zeleninu, bylinky, zeleninové špízy, houby, rybí filety nebo brambory. Při grilování s listovým těstem je nutné postupovat opatrně, průběžně otáčet špízy, aby se těsto nepřipékalo (pokud nemáte gril s poklicí). Pokud můžete gril zavřít, grilování bude rychlejší, proběhne zároveň i z horní strany a nebude nutné špízy otáčet. Vždy grilujte spíše při nižší teplotě, aby se ingredience pomalu a dobře prohřály.
Dietnější variantou listového těsta je takzvané přesné těsto. Smícháte kelímek pomazánkového másla s kelímkem mouky a máte hotovo. Množství samozřejmě připravíte podle potřeby, pomazánkové máslo se dá při přípravě částečně nahradit jogurtem a vaječným žloutkem. Výsledná varianta je výrazně méně tučná než listové těsto, ale také méně jemná a křupavá.