Grilovací sezóna se blíží, na mnohých místech už ji Češi
zahájili. A ti, co ještě nezahájili, ale o koupi nového grilu přemýšlejí, se
mohou podívat na stručně sepsané rozdíly mezi grilováním na dřevěném uhlí, na
elektřině nebo na plynu. Základní rozdíly vidíme hned: jde o zcela jiné zdroje
tepla. Ale v čem se liší grilování na těchto třech typech grilů a komu
který gril doporučit?
Elektrické grily jsou pro velmi pohodlné milovníky grilování
nebo pro ty, kdo rádi grilují i v zimě doma, v interiéru, případně
nemají zahradu nebo balkon, tak musejí grilovat v bytě po celý rok. V takovém
případě je grilování na elektřině dokonalým řešením absence zahrady nebo faktu,
že je zrovna zima, prší či je jiná nepohoda, ve které je lépe sáhnout po
elektřině.
Elektrické grily nabízejí mnoho velikostí a tvarů a lze je
využít jak pro jednotlivce či malé rodiny na pravidelné domácí grilování – teď máme
na mysli grily kontaktní, tak si můžete vybrat i elektrické grily velké, které nahradí klasický gril na dřevěné uhlí.
Před grilováním na elektrickém grilu není nutné cokoliv připravovat,
jen gril strčíme do zásuvky a otočíme knoflíkem. Po grilování na elektrickém
grilu není potřeba cokoliv uklízet, stačí vyndat gril ze zásuvky. A později, až
trochu vychladne, jej vyčistit – v tomto případě pouze omýt od mastnoty.
Pokud se poohlížíme po grilu, kde se budou pokrmy
připravovat na ohni, ale jme moc líní na to, abychom se „otravovali“ s dřevěným
uhlím a pak popelu po něm, stojí za to se podívat na nabídku plnynových grilů. Dělají se jak ve velkém provedení s napojením na velkou propan – butanovou lahev, tak i malé, stolní,
ke kterým dáme plynovou lahev malou.
Výhodou plynových grilů je fakt, že jídlo se připravuje na
ohni, mastnota však nikde nestéká přímo do hořáků, vždy je odvedena z prostoru
ohně pryč. Příprava grilu před grilováním je velmi snadná, jen se připojí
plynová lahev. Úklid po grilování spočívá pouze ve vyprázdnění nádobky na
stečenou mastnotu plus otření vychladlého grilu z horní části.
Ohromnou výhodou plynových grilů je i okamžitá regulace
plamene s okamžitým výsledkem, takže se nestane, že se bude gril dlouho
nahřívat nebo že pokrmy připálíte, protože gril by se dlouho ochlazoval nebo by
se plamen nedařilo zmírnit.
Grily na dřevěné uhlí jsou klasikou, na jejíž vůni nedá mnoho z milovníků grilování
dopustit. I proto se stále prodávají a stále se vylepšují. Péče o kvalitní gril na dřevěné uhlí je dnes snazší, než byla kdykoliv dříve. Výrobci se snaží
vybavit grily na dřevěné uhlí tak, aby jejich příprava i úklid mohly proběhnout
co nejrychleji a aby jejich obsluhu zvládl i naprostý začátečník.
K těmto grilům se navíc často přidává i prostor pro
uzení, kam se posílá pouze kouř z tvrdého dřeva, nikoliv žár plamene či
řeřavých uhlíků. Grily na dřevěné uhlí mívají více pater pro grilování, takže v nich
snadno připravíte nejen maso, ale i doprovodnou zeleninu, ovoce, pečivo nebo či
přímo přihřejete přílohy umístěné v litinovém hrnci, který je někdy též součástí
příslušenství grilu.
Dnešní grily na dřevěné uhlí se dělají i ve stolní velikosti, takže si v nich můžete ugrilovat vynikající dobroty dokonce i na menším balkoně nebo na malinké terase v zahrádkářské kolonii. K některým dostanete dokonce i cestovní tašku, abyste si je snadno mohli odvézt, kamkoliv se vydáváte na výlet nebo na víkendový pobyt.
Mnozí z nás si na grily ještě ani nezvykli nebo ani
zvykat nechtějí a upřednostňují klasické pečení na táborovém ohni. Tak jen
nezapomeňme na základní zásady pro rozdělávání a zejména pak uhasínání ohně ve
volném prostoru. Navíc to vypadá, že letošní rok bude ještě sušší než ty
předchozí, takže riziko požárů bude vyhlášeno možná již během května, dlouho
před prázdninovou sezónou.
Základní rozdíl mezi těmito typy grilování spočívá v odlišném zdroji tepla. Elektrické grily jsou pohodlné a vhodné pro grilování doma či v interiéru, plynové grily kombinují výhody grilování na ohni s praktičností a regulací teploty, zatímco grily na dřevěné uhlí přinášejí tradiční vůni kouře a dobroty připravené na žáru uhlí.
Elektrické grily jsou vhodné pro pohodlné milovníky grilování, kteří chtějí grilovat i v zimě doma nebo nemají zahradu či balkon. Tento typ grilu je snadný na přípravu i úklid, stačí ho zapojit do zásuvky nebo po grilování odpojit a vyčistit od mastnoty.
Plynové grily jsou ideální, pokud chcete vařit na ohni, ale nechcete se zabývat dřevěným uhlím nebo popelovým zbytkem. Dostupné jsou stolní i velké varianty s napojením na propan-butanovou lahev. Plynové grily umožňují rychlou regulaci ohně, odtékání mastnoty pryč od hořáků a snadnou přípravu před grilováním i úklid.