Pokud si odmyslíme lilek nebo zelí, tak můžeme říct, že fialovou
barvu v její přirozené formě nevídáme na svých talířích až tak často. Barva je
přitom důležitým vizuálním podnětem, který má vliv na naše vnímání jídla. I ta
fialová.
Pravděpodobně by vás fialová barvička upoutala i v případě,
když by vám někdo naservíroval fialovou bramborovou kaši. Vy byste jej možná
podezírali z chemického zásahu během přípravy jídla, ale stačila by přitom
jen základní surovina bez umělých barviv – již zmiňované fialové brambory.
V našich končinách jsou fialové brambory stále málo známé,
ale do jídelníčku se vyplatí je zařadit. Proč? Zejména pro jejich zdravotní
účinky na lidský organismus. Výrazná barva, kterou tyto brambory získávají z
antokyanů, není jen vizuálně pěkná, ale má také silné antioxidační účinky.
Antokyany jsou totiž ve vodě rozpustné pigmenty, které se
nacházejí v ovoci a zelenině. Patří mezi nejsilnější antioxidanty, jinými slovy
pracují tak, že vychytávají volné radikály.
Výzkumy také ukazují jejich příznivý dopad na imunitu.
Například studie z roku 2017 publikovaná v časopise Food and Nutrition Research
vysvětluje, že antokyany a antokyanidiny mohou pomoci při prevenci různých
nemocí, například kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, diabetu a mnoha mikrobiálních
infekcí.
Dále se ukázalo, že tyto látky také mohou mít také ochranný
účinek při neurologických onemocněních. Některé studie poukázaly i na to, že
pomáhají při snižování krevního tlaku, což samozřejmě souvisí s již zmíněnými
kardiovaskulárními onemocněními.
Tohle všechno jim dává velké nutriční výhody oproti
klasickým bramborám. Tato fialová plodina je navíc výborným zdrojem draslíku,
vitamínů C a B6 a také vlákniny – i když to jsou pro nás klasické bílé brambory
také.
Protože jejich barva je sice jiná, chuťově jsou však velmi
podobné klasickým bílým nebo žlutým bramborám. Cenově jejich rozdíl také není
až tak velký, tedy u dobrých obchodníků. Fialové a bílé brambory mají i stejný
původ – v Jižní Americe, konkrétně v oblasti peruánských And.
Existuje několik odrůd fialových brambor, například Purple
Peruvian, Vitelotte, Valfi (kterou vyšlechtili naši pěstitelé v Čechách) nebo třeba
Blue Star. A rozhodně není třeba se je bát použít stejně jako klasické
brambory, jejich hlavní odlišností bude netradiční barevný efekt a také trochu
krémovější konzistence, což mnoho z vás jistě přivítá.
Fialové brambory můžete vařit, péct, dusit, grilovat i
smažit, vytvořit můžete pyré i šťouchané brambory s cibulkou a špekem jako
přílohu. Z některých se dělají dokonce i chipsy. Loupat je vůbec nemusíte, slupka
totiž obsahuje mnoho prospěšných látek a vitamínů.
Fialové brambory se hodí i do polévek, případně na výrobu
halušek a chlupatých knedlíků se skvělou barvou. Bramboráky či sladké
bramborové placky u vás mohou být ve znamení fialového jazyka. Svou výraznou
barvu si fialové brambory totiž, stejně jako zelí, uchovají i po tepelné
úpravě.
Brambory v této netradiční barvě se skvěle hodí k
pikantním chodům, dobře ladí s česnekem a také třeba s červeným masem. Vyniknou
i v chuťové kombinaci s jinou zeleninou – s lusky, artyčoky či s listovou zeleninou.
Podávat je můžete i jako hlavní chod!
Pro přípravu krémové polévky z fialových brambor budete
potřebovat:
A jaký je postup?
Jako když děláte
klasickou bramboračku: najemno nakrájejte cibuli i česnek, orestujte na oleji.
Přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, promíchejte a nechte také chvíli
restovat. Zalijte asi 750 ml vývaru a vařte cirka 20 minut, dokud brambory
nezměknou.
Pak jen osolte, přidejte pepř, majoránku a špetku muškátového oříšku. Nakonec rozmixujte tyčovým mixérem na pyré. Přilijte smetanu a nechte ještě jednou přejít varem. Vrch můžete posypat krutony nebo domácími kostičkami z rohlíků či z chleba.
Fialové brambory mají řadu zdravotních účinků, díky antokyanům mají silné antioxidační účinky, které mohou pomoci při prevenci nemocí, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina, diabetes a infekce. Tato fialová plodina je navíc výborným zdrojem draslíku, vitamínů C a B6 a vlákniny. Chuťově jsou velmi podobné klasickým bílým nebo žlutým bramborám.
Fialové brambory můžete vařit, péct, dusit, grilovat i smažit. Můžete z nich vytvořit pyré i šťouchané brambory, chipsy, bramboráky, bramborové placky nebo je použít ve sladkých chodech. Dobře ladí s česnekem, červeným masem a zeleninou, jako jsou lusky, artyčoky a listová zelenina.
Budete potřebovat 500 gramů fialových brambor, 1 cibuli, 1-2 stroužky česneku, olivový olej, zeleninový vývar, smetanu, sůl, majoránku, pepř a muškátový oříšek. Postup je podobný jako při přípravě bramboračky: najemno nakrájejte cibuli i česnek, orestujte na oleji. Přidejte oloupané a nakrájené brambory, promíchejte a chvíli restujte. Zalijte vývarem a vařte 20 minut. Osolte, opepřete, přidejte majoránku a muškátový oříšek, nakonec rozmixujte.